11, 12 en 13 februari 2025 | Evenementenhal Hardenberg 

Eerste geschakelde elektrische trilplaat op Infra Relatiedagen 2022

Infra Equipment presenteert Swepac op de Infra Relatiedagen 2022. De eerste geschakelde accu trilplaat in Nederland. “En niet zonder trots”, zegt Wilant Bakkenes. Hij is bij Infra Equipment verantwoordelijk voor new business development. ”De hele wereld zit erop te wachten, en wij hebben de enige, echte geschakelde accu trilplaten in de Wereld.”

Het eerste model weegt 220 kilo en heeft een slagkracht van 3,2 ton, het tweede model weegt 290 kilo en heeft een slagkracht van 3,8 ton. De machines zijn geschikt voor het emissievrije verdichting van zand, grind, steenslag en bijvoorbeeld puinbanen. Ideaal voor hoveniers en de GWW sector. De 3,8 tons trilplaat wordt aangedreven door een 6.6 kWh Lithium-Ion batterij en een 48V 2.8 kW motor.

Omdat de motor emissievrij is, kan de machine zowel in slecht geventileerde ruimtes als in tunnels worden gebruikt. De Swepac FB 200B en FB 300B werkt als een ‘gewone’ trilplaat, maar biedt minder hand-armtrillingen en maakt minder lawaai. De accu is goed voor twee uur continu gebruik, de oplaadtijd is ongeveer vier uur.

Alles elektrisch

Voor Bakkenes is het geen keuze: “Alles moet elektrisch. Vanuit de bouwplaats zal de druk steeds groter worden om emissievrij te gaan werken, omdat dat straks wordt afgedwongen. We sorteren daar al op voor, bijvoorbeeld met de accu trilplaat, maar ook met elektrische schrankladers. Ook die laten we zien op de Infra Relatiedagen.”

“We denken dat machines het beste vanuit een elektrisch perspectief ontworpen kunnen worden. Nu zie je nog heel vaak dat in de traditionele machines de dieselmotor wordt vervangen door een elektromotor met accu. Dat is voor de time being een goede oplossing, maar op termijn kom je daar niet mee weg. Wij slaan die stap het liefst over. Wij kijken bijvoorbeeld hoe je op een efficiënte wijze gebruik kan maken van het gewicht van de accu. Dat zie je terug in de accu trilplaat, maar ook in de lichtmasten en schrankladers die wij laten zien. Ontwerp je vanuit de basis elektrisch dan ‘gebruik’ je de accu in het geval van de schranklader ook voor een hogere stabiliteit en hefcapaciteit.”

Het Materieelpark van de Toekomst presenteert emissievrij materieel. “Er gebeurt op dat gebied genoeg”, constateert ‘kwartiermaker’ Bakkenes. “Straks kom je natuurlijk met dieselmaterieel geen grote stad meer in. Daarom willen we ons ook graag in dat park presenteren. Toch duurt het nog wel een aantal jaren voordat alles echt elektrisch is, ik denk dat we in een overgangsfase zitten. Er zijn genoeg producenten die nog meerjarige contracten hebben met motorfabrikanten die dieselmotoren leveren. Daarom zitten we nog wel even in de fase waarin we dieselmotoren eruit halen en die vervangen door elektrisch.”

De aggregaat

Uiteindelijk moet de accu trilplaat ook weer worden opgeladen. “Klopt”, zegt Wilant Bakkenes, “In ons assortiment hebben we daar ook oplossingen voor. We hebben ‘slimme’ accu pakketten die gekoppeld zijn aan zeer efficiënte aggregaten die op diesel lopen. We zien ook op de bouwplaats ook steeds meer toepassingen op waterstof. Een nieuwe oplossing ligt al op de loer: aggregaten die stroom opwekken uit Hydrozine. Als dat op grote schaal kan worden toegepast, ben je van diesel af. Ook deze toepassing presenteren we samen met onze partners tijdens de Infra relatiedagen.”

Maar waarom er nu niet mee beginnen? Wilant Bakkenes: “Alles heeft zijn prijs. Emissievrij is op dit moment duurder dan diesel. Bovendien zie je dat gebruikers nog even wachten tot het moment dat hun eigen voorkeurs fabrikanten met echt elektrische alternatieven komen. Maar hoe dan ook, uiteindelijk wordt alles emissieloos.De transitie moet je met elkaar willen doen, gezien alle klimaatontwikkelingen is er geen andere keuze.”

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top