11, 12 en 13 februari 2025 | Evenementenhal Hardenberg 

Miljoenen ongebruikte subsidies voor emissieloos bouwen: waarom blijft de vraag achter?

Ondanks de openstelling van de subsidieregeling voor schoon en emissieloos bouwen, blijft een groot deel van het beschikbare budget ongebruikt. Met een totaalbudget van 48 miljoen euro en een sluitingsdatum eind december, zijn er slechts aanvragen voor bijna 15 miljoen euro ingediend.

Wat opvallend is, is dat in vorige jaren de subsidiepot vaak snel leeg was. De huidige terughoudendheid onder bouwondernemers lijkt te komen door onzekerheden over het doorberekenen van de extra kosten aan klanten en een gebrek aan duidelijkheid over de financiële voordelen van emissieloze machines. Deze situatie roept vragen op over de aantrekkingskracht van de regeling en wat de bouwsector nodig heeft om daadwerkelijk over te stappen op duurzame bouwmethodes.

Huidige stand van subsidieaanvragen

Van het totale subsidiebudget van 48 miljoen euro is 28 miljoen bestemd voor de aanschaf van emissiearme machines en 20 miljoen voor laadinfrastructuur. Tot 10 maart is er slechts voor bijna 15 miljoen euro aan subsidies aangevraagd [1]. Dit staat in schril contrast met voorgaande jaren – in 2023 werden er 1.368 aanvragen ingediend, waarvan 855 werden goedgekeurd, en was de regeling binnen een dag uitgeput [1].

Veranderend aanvraagpatroon

Er is een opmerkelijke verschuiving zichtbaar in het type bedrijven dat subsidie aanvraagt. Waar in 2022 voornamelijk grote ondernemingen gebruik maakten van de regeling, zijn het nu vooral het midden- en kleinbedrijf die de subsidies aanvragen [1]. Deze ontwikkeling valt samen met een versobering van de regeling, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de terughoudendheid bij grotere bedrijven [1].

Actuele ontwikkelingen en overheidsinitiatieven

Afgelopen weekend heeft Staatssecretaris Chris Jansen tijdens een gesprek de knelpunten in de transitie naar emissieloos bouwen erkend en toegezegd zich in te zetten voor een verbeterde aanpak [2]. Deze toezegging komt op een cruciaal moment, aangezien aanstaande donderdag de rapportage van het BuildZero Testevent verschijnt, die zich specifiek richt op de laadinfrastructuur voor elektrisch bouwmaterieel [2].

Nieuwe subsidiemogelijkheden

Volgende week dinsdag opent RVO een aanvullende subsidieregeling (EKOO) met een budget van 3,5 miljoen euro, waarbij per project maximaal 500.000 euro beschikbaar is [5]. Deze regeling richt zich specifiek op innovatieve ontwikkelingen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving, waaronder ook oplossingen voor het verlagen van de milieu-impact van bestaande verduurzamingsarrangementen [5].

Bronnen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top