
Nieuwe initiatieven bevorderen veiligheid op hoogte
De Stichting Veilig Werken Op Hoogte heeft recentelijk initiatieven gelanceerd om het veiligheidsbewustzijn in de bouwsector te vergroten, specifiek met betrekking tot het gebruik van steigers. Deze stap komt als reactie op het hoge aantal ongevallen door valpartijen in de sector. Onder de nieuwe maatregelen vallen gerichte advies- en trainingsprogramma’s om arbeidsongevallen aanzienlijk te verminderen.
Ook zijn er kleurgecodeerde labels geïntroduceerd op steigers om direct de veiligheidsgraad aan te geven: rood voor onveilig en groen voor veilig. Verder moeten werkgevers nu verplicht een Risico-Inventarisatie & Evaluatie uitvoeren en wordt er meer nadruk gelegd op regelmatige inspectie en certificering van steigers volgens de NEN-EN 1004-norm. Deze proactieve benadering lijkt noodzakelijk in een sector waar veiligheid regelmatig in het gedrang komt, en belooft werkplekken veiliger te maken voor alle betrokkenen.
Landelijke campagne voor veiligere werkomgeving
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft eerder dit jaar de campagne ‘Da’s pas veilig’ gelanceerd, als directe reactie op de alarmerende statistieken die aantonen dat meer dan de helft van de arbeidsongevallen in de bouwsector wordt veroorzaakt door vallen van hoogte [1]. Een belangrijk onderdeel van deze campagne is de introductie van een nieuw labelingssysteem, waarbij rolsteigers worden voorzien van kleurgecodeerde labels – rood voor onveilige situaties en groen voor correct opgebouwde steigers [1].
Uitbreiding van expertise en ondersteuning
De Stichting Veilig Werken Op Hoogte (SVWOH) heeft specifieke werkkamers ingericht die zich richten op verschillende specialisaties binnen het werken op hoogte. Deze werkkamers, waarin zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers vertegenwoordigd zijn, adviseren het College van Deskundigen bij het opstellen van certificatieschema’s en toetstermen [2]. Momenteel zijn de Werkkamer Steigers en de Werkkamer Tijdelijke Hangbruginstallaties actief operationeel [2].
Educatieve initiatieven en ondersteuning
Om de implementatie van deze veiligheidsmaatregelen te ondersteunen, worden er verschillende opleidingsmogelijkheden aangeboden. Voor arbeiders uit de bouwsector (PC 124) worden deze trainingen kosteloos aangeboden, terwijl andere professionals zoals bedienden en zelfstandigen kunnen deelnemen tegen een vergoeding van €180 (exclusief btw) [3]. De Arbeidsinspectie benadrukt dat bij constatering van valgevaar het werk onmiddellijk wordt stilgelegd [1].